AYAM GULAI

Tuesday, 28 October 2014



                                     RESEPI GULAI LEMAK KETAM:ezvvette
  • 1 kg ketam (5 - 6 ekor)
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu teh rempah campuran (yang sepeket tu dah dicampur-campur biji sawi, jintan manis, jintan putih, halba dll)
  • 3 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh dengan sedikit air menjadi pes)
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan air
  • 1 pelepah daun kari
  • Garam

Cara-cara :
  1. Ketam disiang, dibuang cengkerangnya, dibelah dua, diketuk sedikit penyepitnya dan dibasuh. Toskan.
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk ini bersama rempah campuran hingga naik bau.
  3. Masukkan pes rempah kari dan daun kari. Biar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan gaul rata. Masukkan ketam dan gaul rata lagi. Kecilkan api kepada sederhan

No comments:

Post a Comment